سیستم تهویه مطبوع

تهویه مطبوع با نام های دیگری چون “هوارسانی دلپذیر” و یا “هوایش دلپذیر” هم شناخته می شود. در واقع وظیفه این تکنولوژی که شاخه ای از علم مکانیک است، ایجاد شرایط مناسب از نظر هوا و تصفیه در محیط مد نظر است تا افراد بتوانند به راحتی در آن به کار و زندگی بپردازند.
استفاده از تهویه مطبوع در محیط های صنعتی با این هدف است که شرایط را برای تولید یا فرآوری یک محصول یا حتی نگهداری از آن به حالت استاندارد برسانند.
تهویه مطبوع می تواند شرایط مختلف محیطی مانند کیفیت هوا، دما، رطوبت و فشار را تنظیم کند. در واقع این سیستم با استفاده از اصول ترمودینامیک ، مکانیک سیالات و اصول انتقال حرارت طراحی شده است.
تهویه مطبوع یا HVAC
تهویه مطبوع یا Heating,Ventilating And Air Conditioning که به معنی “گرمایش تهویه و تهویه مطبوع” است، به اختصار HVAC نامیده می شود.
شرایطی که تهویه مطبوع برای محل زندگی و کار فراهم می کند از لحاظ اعداد و ارقام چیزی معادل دمای 22 درجه سانتی گراد و رطوبت 50% است.
تاریخچه اختراع تهویه مطبوع
ایجاد یک شرایط تهویه مناسب در محیط زندگی یکی از مهم ترین نکاتی بود که انسانها در طول تاریخ همیشه به دنبال پیدا کردن راهی برای آن بودند. در حقیقت اگر تهویه مطبوع و یا سایر سیستم های تهویه اختراع نمی شدند عملا زندگی در برخی محیط ها امکان پذیر نبود یا حتی ساختمان ها و برج هایی که این روزها تعدادشان بسیار زیاد شده، بدون سیستم تهویه امکان زندگی در آنها ممکن نخواهد بود.
جالب است بدانید که تهویه مطبوع علاوه بر محیط زندگی در محیط های بیمارستانی توانسته جان بسیاری از افراد را نجات دهد و میزان مصرف آنتی بیوتیک بعد از عمل و در دوره ی بهبودی را به طرز چشمگیری کاهش دهد.
از دیگر کاربردهای تهویه مطبوع استفاده در صنعتی داروسازی و مراکز داده یا دیتا سنترهاست. تهویه مطبوع و اتاقهای تمیز در صنعت داروسازی با تاثیر مستقیم در تولید انواع دارو در راستای بهبود سلامت بشر گام نهاده است. به جرات می توان گفت که بدون استفاده از تهویه مطبوع دیتا سنتر ها و متعاقب آن اینترنت قابلیت عملکردی نداشت.
دلایل استفاده از تهویه مطبوع
دلایل زیادی برای استفاده از تهویه مطبوع وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- به وجود آوردن هوای پاک و سالم
- کنترل سرعت وزش و تصفیه ی هوا
- کنترل رطوبت به وسیله خشک کردن و رطوبت دهی مناسب
- تعدل دمای محیط با سرمایش و گرمایش
- ضد عفونی و ایزوله کردن هوا مناسب محیط های پزشکی و بیمارستانی
- تهویه هوای آسمان خراش های بزرگ و محیط های دریایی مانند آکواریوم ها که ایمنی و سلامت محیط در آن مهم است.
بخش های تشکیل دهندهی یک سیستم تهویه مطبوع
پمپ ها | وظیفه حرکت سیال ها را دارند. |
مخازن انبساطی | این مورد تنها در سیستم های تهویه مطبوع تمام آب وجود دارد. |
هواکش و فن ها | هواکش و فن ها مهم ترین بخش این سیستم ها هستند. آنها وظیفه جابجایی هوای سرد یا گرم عبوری از کویل ها را دارند. |
کویل ها | نقطه تبادل حرارت در سیستم های سرمایش و گرمایش هستند و به دو قسمت سرمایشی و گرمایشی طبقه بندی میشوند. |
رطوبت گیرها | این وسیله با سرد کردن هوا دمای آن را به زیر نقطه شبنم میرساند و رطوبت هوا به صورت قطرات ریز از هوا خارج میشود. |
برخی از مهم ترین وظایف تهویه مطبوع
- کنترل تعادل در سرعت وزش هوا
- از بین برنده گازها و بوهای سمی
- تصفیه هوا و ایجاد هوای پاک و سالم
- کنترل و ایجاد تعادل در رطوبت به کمک خشککردن و رطوبت دهی
- ضدعفونی و ایزوله کننده هوا در بیمارستانها و کلینیک ها
- و مهم ترین وظیفه کنترل دمای محیط به کمک سرمایش و گرمایش مناسب
انواع سیستم های تهویه مطبوع
سیستم های تهویه مطبوع دارای انواع مختلفی هستند که به بررسی هر کدام می پردازیم.
سیستم های تمام هوا
دراین سیستم ها سیال مطبوع هوا است. هوا با استفاده از فن از روی کویل های تعبیه شده عبور داده می شود. سپس فرآیندهایی مانند رطوبت گیری و … روی آن انجام می شود و از طریق کانال ها به فضای محیط انتقال پیدا می کند.
نتیجه ای که می توان گرفت این است که از این سیستم زمانی باید استفاده کرد که امکان کانال کشی وجود داشته باشد. در این سیستم ها تجهیزات سرمایشی باید به حدی قوی باشد تا گرمای محیط را گرفته و هوای محیط را به میزان کافی خنک سازد. در این تجهیزات از هواساز مرکزی به منظور تهیه و ارسال هوای خنک استفاده می شود.
سیستم های تمام آب
از این سیستم می توان هم با هدف سرمایش و هم گرمایش استفاده کرد. به این صورت که، آب پس از گرم یا سرد شدن در موتورخانه مرکزی به فضای مد نظر انتقال داده می شود، سپس با استفاده از کویل آب سرد یا گرم سرمایش و یا گرمایش هوا تامین می شود.
البته در این سیستم ها دیگر نمی توان رطوبت را کنترل کرد اما تاسیسات آن حجم کمی را اشغال می کنند و هزینه راه اندازی و نگهداری زیادی ندارند.
سیستم های هوایی – آبی
در این سیستم آب گرم یا سرد تولید شده توسط چیلرها یا بویلرها از طریق لوله های تعبیه شده به داخل مبدل حرارتی اتاق انتقال پیدا می کند و بار حرارتی فضای اتاق را ایجاد می کند.
در این سیستم ها اصطلاح “هوای اولیه” به هوای ورودی به فضا و اصطلاح “آب ثانویه” به آب مورد استفاده، اطلاق می شود.
خرید سیستم تهویه مطبوع
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تهویه های مطبوع و خرید آن با توجه به متراژ محیط مورد نظر و اطلاع از قیمت های به روز می توانید با کارشناسان ما در قاصدک سرویس تماس بگیرید و در نهایت به صورت حضوری خرید خود را با خیالی آسوده انجام دهید.